Krägga herrgård

Historik

En ovanligt bra historia

Gården Krägga i Ekolsundsviken i Mälaren kan spåras tillbaka så långt som till 1300-talet. Namnet Kreggia finns med för första gången i en förteckning från 1344 över gods som hörde till Uppsala domkyrkas byggnadsfond. Den förste kände ägaren var riddaren Birger Ulfson. Han var barn till Heliga Birgitta och riddaren och lagmannen Ulf Gudmarson. Birger Ulfson hade en stark politisk förankring och hans familj hade stort inflytande. Han var också föreståndare för klosterstiftelsen i Vadstena och gjorde flera frikostiga donationer. En av de största donationerna gjordes 1386. Från det året kom också Krägga att höra till Vadstena kloster i över 140 år.

Vid Västeråsriksdagen 1527, Västerås recess, drogs kyrkornas och klostrens rätt till egendomar in. Gustaf Vasa, som hade blivit kung 1523, motiverade beslutet med att Sveriges finanser var dåliga och behövde tillskott. Gården Krägga hamnade då som så mycket annat i kronans ägo och förblev där ända till 1630. Då donerades Krägga av staten till adelsmannen Åke Tott. Han fick också Ekolsunds slott, som ligger lite längre upp i Mälaren. Det kom senare att bli Gustav III:s favoritställe. Det sägs att Gustav III tog den första svanen till Ekolsundsviken.

Claes Tott ärvde gården efter Åke Tott men skänkte den på 1650-talet till Olof Strömsköld. Fram till 1741 ägdes Krägga av familjen Strömsköld. Därefter hade gården många olika ägare fram till 1900-talet. I ägarlängden finns namn som de la Chapelle, Otto Wilhelm Rückensköld, Anna Catharina Ekeberg och Conrad Wilhelm Ankarkrona.

Den nuvarande herrgårdsbyggnaden uppfördes mellan 1830 och 1840 i nyklassicistisk stil med tegelstomme och ljus putsad fasad. Byggnaden var en brudgåva till Agnes Seton från fadern Patric Seton. Det röda trähuset söder om herrgården som till dess varit huvudbyggnad kom framöver att tjäna som arbetarbostad. På 1850-talet anlades ett tegelbruk på Krägga av Johan Artur Wigert. Ångbåtstrafiken var väl utbyggd i Mälaren och teglet fraktades med ångbåt till Stockholm. Krägga finns omnämnt som en av tegeltillverkarna vid bygget av Stockholms stadshus. Bruket lades ned på 40-talet.

Från 1924 ägde och brukade familjen Lindblad Krägga. De odlade spannmål och hade ett stort hönseri. Också en väl tilltagen svartvinbärsodling har funnits på 1900-talet. Sedan augusti år 1985 har Krägga varit konferens- och weekendhotell med drygt 100 hektar mark fördelat på åker, skog och ängar. Rådjur, älg, fasan, räv och hare finns alla i vilt tillstånd på markerna.

Idag ägs och drivs Krägga Herrgård av TLBV Förvaltning AB.

rosarosor-brygga

Bröllop

Ovanligt ljusa minnen! I herrgården arrangeras bröllopsmiddagar för upp till 70 personer och i festlokal Stallet ryms upp till 300 glittrande gäster.

benspark

Weekend

Välkommen att njuta en romantisk weekend, en spa-weekend, en herrgårdsweekend eller en ovanligt skön långweekend.

Hotellrum deluxe

Hotellrum

Totalt finns 33 dubbel- och 13 enkelrum. Efter en god natts sömn avnjuter du frukosten i herrgårdens vackra matsalar.

Konfferens-lounge på Krägga Herrgård

Konferens

Fem rum, ett stall och en villa. Våra mötesrum är ljusa och modernt utrustade. De flesta med en strålande sjöutsikt. En del med balkong/terrass.

Konsten att bara vara...

Längesen du andades ut på riktigt? Välkommen! Du är på tröskeln till ditt skönaste häng nånsin. Ta steget.

Boka här och nu