Matfilosofi och
specialkost

Matfilosofi


Vi krånglar inte till det i onödan, bara det är onödigt gott. Vi hämtar inspiration från det ”gamla goda” och tillreder rätterna i framtidens tappning; på kräggiska. Råvarorna hämtar vi där de är som bäst för dagen och gärna så lokalt som möjligt. Husman in i finrummet.

Vi arbetar alltid utifrån våra kärnvärden Älska, Äkta och Ärlig. Detta innebär att all mat lagas från grunden med bästa möjliga råvaror. All vår fisk är MSC/ASC-märkt och vi arbetar målmedvetet för att minska svinnet av naturens gåvor.

Köksmästare på Krägga Herrgård

Specialkost


För att vi ska kunna ge bästa möjliga service är det bra om vi får så tydlig information som möjligt gällande ert sällskaps särskilda önskemål och allergier. Vår ambition är att alla, oavsett kosthållning, ska få en lika trevlig och minnesvärd måltid. Därför vill vi ha in era önskemål senast fem dagar före ankomst.

Detta är vad vi avser med specialkost och är det som ingår i våra ordinarie paket:

  • Växtbaserad kost (vegankost)
  • Medicinsk specialkost – födoämnesallergier av olika slag. T ex gluten, laktos, ägg, mjölkprotein, fisk och skaldjur
  • Kulturell specialkost – matval utifrån religion och kultur; t ex griskött ersätts med växtbaserat.
  • Allergikost såsom fågel – och köttallergi ersätts med växtbaserat.

Allergener


De 14 allergena ingredienser som EU listar i sin lagstiftning är: Gluteninnehållande spannmål, kräftdjur, ägg, fisk, jordnötter, sojabönor, mjölk (inklusive laktos/mjölksocker), nötter, selleri, senap, sesamfrön, svaveldioxid/sulfit (mer än 10 mg/kg eller 10 mg/liter), lupin och blötdjur.

Win-win matsvinn!

Som ett led i vårt arbete att minska matsvinnet tar vi ut en avgift om 150 kr pp lunchtid och 300 kr pp kvällstid för oanmäld specialkost som beställes på plats och därmed orsakar ett svinn då en redan tillagad maträtt måste kasseras.